19th Ave New York, NY 95822, USA
Tar Judit
Tar Judit

Progresszivítás Kft, minőség szakértő, kiválóság nagykövet

Tar Judit, Kiválóságnagykövet, hivatásaként tekint a minőségszakmára.

Minőségügyi pályáját 1995-ben kezdte a nyíregyházi megyei kórházban, ahol a minőségprogram bevezetéséért felelt. Az országban az elsők közt kezdték el az egészségügyben az ISO 9001 alapú minőségirányítási rendszer bevezetését, a lean szemlélet alkalmazását, az EFQM alapú kiválósági kultúra meghonosítását, a kórházakkreditációs standardok bevezetését. A kórház minden tevékenysége terén elkötelezett képviselőjévé vált a minőségfejlesztésnek, törekvésüket, eredményeiket számos díjjal ismerték el (pl. Shiba díj, Nemzeti Minőségdíj), ambíciós jövőképet, magasan ösztönző küldetést jelöltek ki ezáltal az egész hazai egészségügy számára a minőség terén.

Judit több hazai és nemzetközi egészségügyi minőségfejlesztési programban és szakmai szervezetben vállalt kezdeményező szerepet, széleskörű az élettudományokhoz, egészségügyhöz kapcsolódó minőségszakértői, auditori és értékelői képesítése és munkatapasztalata. Minőségügyi rendszermenedzser, Egészségügyi minőségügyi menedzser okleveles képzettség, ezekhez kapcsolódó kvalifikációk (pl. EOQ Quality Professional, Lead Advisor, SGS-IRCA Lead Auditor, Joint Comission Accreditation Assessor, EMA-HMA auditor, Fejlett terápiás gyógyszerkészítmények értékelő, Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok regisztrált vezető auditor, EFQM assessor, Lean szakértő, Lean coach, Qualified facilitator, Quality trainer, Quality 4.0 & AI expert).

Kiemelendő itt az ISO 9000 Fórum Egészségügyi és Szociális Ágazatának létrehozásában, az EOQ MNB Egészségügyi és szociális szakbizottságában, valamint a ritka betegségek betegszervezetben betöltött önkéntes vezetőségi szerepe. Részt vett szakmai ajánlások, irányelvek kidolgozásában, minőségfejlesztési programokban az ágazati minisztérium felkérésére, pl. ISO 9001 egészségügyi alkalmazása, Nemzeti Egészégügyi Minőségdíj az EFQM modell alapján, Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES), Betegellátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért (BELLA), Humán diagnosztikai laboratóriumok akkreditációja, Ritka betegségek nemzeti terv, eRN szakértői központok minőségkritériumainak kidolgozása. Nemzeti delegált nemzetközi egészségügyi minőségfejlesztési munkacsoportokban, mint pl. EMA-HMA BEMA és SCOPE Pharmacovigilance QMS working group, ISO TS Healthcare org. working group EN 15224, EURORDIS eRN Accreditation WG.

A világvezető SGS tanúsító és minőségellenőrző cégcsoportnál 2001 óta vezető auditor, közreműködésével jött létre és vált szakmailag elismertté az SGS hazai egészségügyi munkacsoportja, kiemelten az SGS MEES akkreditáltság alatti tanúsítási tevékenysége.

1998 óta óraadó a Debreceni Egyetemen, részt vett az egészségügyi minőségfejlesztési szak létrehozásában, a 2021/2022-es tanévtől az egészségügyi minőségmenedzsment tantárgy felelőse a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karon. A 2010-es évektől kezdve rendszeresen meghívott előadó, műhelymunka vezető más egyetemen is, pl. ELTE TÁTK Health policy and financing mesterképzés, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerészi szakképzés, Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Marketing Üzleti Tudományok Intézet Versenyképesség és Fenntarthatóság Kutatócsoport, 2021-től az ELTE-Semmelweis Egyetem-RiROSZ Életútkoordinátor képzés konzorciumot támogatja szakértelmével.

2001-ben kezdeményezte a Debreceni Egészségügyi Minőségügyi napok (DEMIN) tudományos konferencia-sorozat létrehozását, aminek 2016-ig volt társszervezője, rendszeres előadója, műhelymunka vezetője. 2016-ban csatlakozott az OGYÉI stratégiai csapatához, ahol az EMA-HMA minőségfejlesztési programjainak a hazai bevezetésén dolgozott, azóta kvalifikált pharma-quality szakértő.

Az EFQM2020 modell hazai bevezetése kapcsán aktívan részt vesz a Szövetség a Kiválóságért Egyesület tevékenységében, pl. stratégia-alkotás, Navigátor téning program kidolgozása, kvalifikációs képzés alapozó kurzus tréner, a Nemzeti Kiválósági Keretrendszerben (NKER), Nemzeti Kiválósági Díj értékelő munkacsoportjában vezető értékelő.

Szakmai közéleti szerepet, társadalmi felelősségvállalást, a minőségszemlélet terjesztését, a tudásmegosztást küldetésének tekinti, ezért önkéntes szerepet vállal mesterelme közösségekben, publikál szakmai folyóiratokban, szakkönyvekben szerzői és szerkesztői feladatokat vállal, szakmai blogger a Linkedinen, online előadásai, workshopjai és beszélgetései elérhetők a Mind Mate Inspiration, a LeanNovation Egyesület Youtube csatornáján.

Az általa 2001-ben alapított szervezetfejlesztési és vezetési tanácsadó Kft. érzékeny a generációs jellemzők és a neurodiverzitás kérdéseire a szervezeti transzformációban, ezért emberközpontú, fenntartható, testreszabott üzleti modellekben és megoldásokban gondolkodik minden megbízás során. Ezáltal nyerte el többek közt a Foodtech-MedTech-Climate területen a startup mentori akkreditációt a Junior Achievent of Europe magyarországi parnerszervezete, az eIT (European Institute of Innovation and Technology) Climate, az eIT Raw Material programjainak a keretében.

Az utóbbi években Judit állhatatosan kiáll a minőségszakmai megújulás és a szemléletfejlődés mellett, felhívja a figyelmet a globális környezeti, egészségügyi és digitális kihívásokra: 2019-től szervezi a Debrecen Lean Coffee eseményeket a LeanNovation Egyesület partnereként; 2020 óta a Mind Mate Inspiration jövőtudatos gondolkodók közösségében akkreditált mentor, ahol a kiválóság és fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozik; 2021 őszén a hibakultúráról tartott nagy sikerű előadást a TEDx-en; 2022-ben társalapítója lett az EleQtRooM Alapítványnak, ahol az céljuk, hogy játékosított megoldásokkal tegyék közismertté a fiatalok körében a STEM/STEAM és a Quality 4.0 vetületeit.

Munkásságát az egészségügy minőségfejlesztés terén Semmelweis díjjal, a minőségszakmában az ISO 9000 Fórum és az EOQ MNB elismerő okleveleivel, az EFQM kizárólagos partnerszervezete Kiválóságnagyköveti címre való feljogosítással ismerte el. A Szövetség a Kiválóságért Egyesület elnökétől pedig a tavalyi ISO Fórum Nemzeti Konferenciáján vehette át a „Legnépszerűbb Kiválósági Nagykövet 2021” díjat.