19th Ave New York, NY 95822, USA
Dr. Birkner Zoltán

Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
elnök

Magyarországon a Kormány 2014 óta a kutatás-fejlesztés és innováció közfinanszirozású támogatásával kapcsolatos feladatokat elsődlegesen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (rövidítve: NKFIH) útján látja el, így biztosítva a kutatás-fejlesztés és innováció egységes joggyakorlaton alapuló felügyeletét és a rendelkezésre álló források kutatás-fejlesztésre és innovációra történő hatékony felhasználását.

Dr. Birkner Zoltán 2018. július 1-jétől a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Szakmai életútjának meghatározó részét képezik a felsőoktatásban egyetemi oktatóként és oktatásszervezőként, a tudományos életben az innovációmenedzsment kutatójaként, valamint a vállalkozói szférában szervezet- és üzletfejlesztéssel, ipari kutatási, termékfejlesztési projektek elősegítésével foglalkozó menedzserként szerzett tapasztalatok.

Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatójaként legfőbb küldetésének tekintette a fejlődést elősegítő, stabil gazdálkodást biztosító, új piaci lehetőségeket teremtő ipari, vállalati kapcsolatok kialakítását, a közös oktatási és kutatási programok létrehozását a régióban. Az innovációs képesség fejlesztése téma vezetőjeként részese volt a Nagykanizsa fejlődését jelentős mértékben meghatározó stratégiai program kidolgozásának. Személyes kezdeményezésére 2014-ben létrejött a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ, amely a magyar középvárosok, kkv-k és egyetemek sikeres innovációs együttműködésének egyik legjobb gyakorlata.

A Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) Zala megyei előkészítő csoportjának vezetőjeként 2014-ben sikeresen megszólította és integrálta a régiós vállalatvezetőket, közvetítő cégek menedzsmentjét, közigazgatási és oktatási intézmények meghatározó szereplőit. Aktivitásának köszönhetően az elfogadásra került országos S3 stratégiába beépült számos Zala megyei javaslat.

Pályafutását végig kiséri a régiós határmenti és határokon átívelő – elsősorban horvát, szlovén és osztrák – gazdasági, tudományos és szakmai együttműködéseket elősegítő nemzetközi programokban való aktív részvétel. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának tagja 2017-től.